Bijeenkomst 6 Slotbijeenkomst project duurzame bedrijfsopvolging: presentaties

Locatie: Fam. Van Zeelst, Achterdijk 57, 5321 JB, Hedel 

  1. Opening door Jacqueline Kroon (ZLTO) en Veerle Slegers (Food Up!Brabant)

“Terugblik

De afgelopen maanden heb je veel geleerd, gezien en ervaren. Graag werpen we
met jullie een terugblik op de afgelopen tijd om de belangrijkste lessen nog eens te
herhalen, je ervaring te delen en een blik in de toekomst te werpen.

Wij denken dat je een nieuwe bredere blik hebt gekregen op het voedsellandschap waarin je werkt. En dat je meer inzicht hebt gekregen in wat je daar zelf in doet, in wat voor jou belangrijk is en waarom.
Nu is het belangrijk dat je wat je hebt geleerd gaat toepassen in je eigen ontwikkeling, in de vernieuwende stappen die je zet. En dat je dat deelt met je omgeving. Zodat ook de mensen om je heen met jou samen aan de slag kunnen gaan”.

Tijdens de bijeenkomst presenteerden de leerlingen  wat ze de afgelopen maanden hadden geleerd.

2. Bedrijfsovername doe je niet alleen
Het verhaal van Bert, Ine en Joris van Zeelst

Zie de site op welke wijze de familie van Zeelst de verschillende activiteiten op hun bedrijf in de praktijk brengen:

  • Melkveehouder bedrijf hoofdtaak van zoon Joris

Overige activiteiten door Ine en Bert van Zeelst

  • Boerengolf
  • Catering
  • Indoor speelhal
  • IJsboerderij Schoonheuvel
  • Kanovaren
  • Huifkartochten
  • Fietstrein

Bekijk ook op de bedrijfspresentatie van Joris op deze blog tijdens zijn studie op MBO Boxtel niveau 4 Veehouderij

3. Pitches door 2 groepen van 11 leerlingen 

Leerlingen presenteren met of zonder ouder hun verhaal over de ontwikkeling en richting voor zichzelf en het eigen bedrijf of over te nemen bedrijf van een derde. Het was interessant om de verschillende presentaties te bekijken en te beluisteren. Door de adviesgroep leden van de Topklas Veehouderij werden na de presentatie vragen gesteld over de pitch aan de ouders/betrokkenen en leerlingen.

4. Afsluiting door projectleider Corrie van Gestel en daarna een gezellige borrel bij de familie van Zeelst.

5. Artikel gepubliceerd op de site van Helicon Opleidingen

Excellentieprogramma Duurzame bedrijfsovername afgerond
Het project Duurzame bedrijfsovername is op 27 maart op feestelijke wijze afgesloten. Op locatie bij de familie van Zeelst in Hedel. Joris, oud-leerling van Helicon MBO Boxtel en zijn vader Bert deelden hun verhaal over de bedrijfsovername. De belangrijkste les van Bert is: “Grijp kansen als je die voorbij ziet komen.” Vader en moeder van Zeelst zijn druk met de horeca en de boerengolf. Hun zoon Joris regelt de boerderij. Joris vertelt hij al vroeg de verantwoordelijkheid kreeg voor het bedrijf. Door eigen inzicht heeft hij veel geleerd. Hij wist al van jongsaf aan dat hij de boerderij wilde overnemen. Hij heeft hier grote plannen mee. Hij wil hun melkbedrijf laten groeien. “Een bedrijf runnen is een soort topsport, je moet er veel voor doen en laten, je bent altijd aan ’t werk, maar als je dit leuk vindt is het niet erg,” geeft hij de opvolgers als motivatie mee.
De twintig deelnemende leerlingen en hun ouders presenteerden aan een team van deskundigen uit het bedrijfsleven hun toekomstplannen. Het afgelopen jaar zijn de leerlingen en hun ouders intensief bezig geweest om zich samen te verdiepen in alles wat er bij een eventuele bedrijfsovername komt kijken. Ze keken naar de financiën, de communicatie, ondernemerschap en ontwikkelingen in de maatschappij. Doordat het project samen met ZLTO en FoodUp Brabant werd georganiseerd konden leerlingen gebruik maken van het netwerk van beide organisaties. Deskundige adviseurs van ZLTO verzorgden gastlessen over onder andere financiën, ondernemerschap en verbreding in de landbouw. ZLTO en FoodUp regelden een tour langs diverse bedrijven om de blik van de leerlingen te verbreden. Na al deze bijeenkomsten is natuurlijk de grote vraag: Wat namen de leerlingen mee van al deze indrukken en bezoeken?
De meeste leerlingen willen binnen enkele jaren toetreden tot de maatschap. Hun visie is vooral gericht op het laten groeien van het bedrijf, als dit mogelijk is op de locatie en gezien de wettelijke eisen. Maar niet iedereen denkt er zo over. Een aantal leerlingen vindt zichzelf te jong om op korte termijn het bedrijf over te nemen of er alvast in te stappen. Sommige bedrijven zijn niet groot genoeg om met meerdere gezinnen van te leven. Maar ook de leeftijd van de vaak nog jonge ouders speelt hierbij een rol. Een grote groep leerlingen kiest ervoor om door te studeren op een hbo-instelling om hun kennis te verdiepen. Ook werken in het buitenland of buitenlandse stages zijn populair onder de leerlingen. Leerling Gijs vertelt: “Ik zou graag terug willen gaan naar mijn stagebedrijf in Denemarken, hier leerde ik veel over de topfokkerij.”
Eén ding wat bij meerdere presentaties naar voren komt is dat de toekomstig bedrijfsopvolgers willen werken aan het imago van de melkveehouderij. Ze doen graag mee met open dagen, rondleidingen op hun bedrijven en het kiezen voor transparante stallen. De eindconclusie van Julia, toekomstig bedrijfsopvolger is: ”Rijk zullen we nooit worden, maar wel heel gelukkig omdat we boer zijn.”
Een aantal leerlingen gooit het over een andere boeg. Een bedrijf starten in de fouragehandel of het starten van een insectenkwekerij. Over duurzaamheid is nagedacht door de leerlingen, het aanbrengen van zonnepanelen of warmte-terugwinningssystemen zijn ideeën om mee aan de slag te gaan.
De ouders zijn lovend over het project. Heel fijn dat onze kinderen meededen. Thuis is er veel over gepraat. Het is fijn om op tijd hiermee te beginnen. Voor veel ouders voelt het als de dag van gisteren. De tijd dat zij zelf het bedrijf overnamen ligt soms nog maar enkele tiental(len) jaren achter hun. Fantastisch ook dat alle ouders, woonachtig van Noord-Limburg tot Zeeuws Vlaanderen erbij waren meerdere avonden en hun kinderen steunen in hun toekomstplannen.
De leerlingen die meededen aan het project gaan de komende maanden hun afstudeerstage lopen en ontvangen bij de diploma-uitreiking in juli hun certificaat voor deelname aan dit excellentieprogramma van Helicon opleidingen.

 

Plaats een reactie